Prostatita este o inflamație a prostatei. Ar fi mai potrivit să o numim uretroprostatită, deoarece primul tract al uretrei, care trece prin prostată, este implicat în inflamație.
Care sunt cauzele prostatitei?
Cauzele prostatitei, adică motivele pentru care prostata se inflamează, sunt numeroase și adesea concomitente, chiar dacă pot fi dificil de recunoscut atunci când apar simptomele.
Aceste cauze variază de la tulburări intestinale la obiceiurile alimentare, de la obiceiurile de urinare la practicile sexuale. Este esențial să consultați medicul atât pentru a pune un diagnostic, cât și pentru a exclude existența unor alterări care favorizează prostatita.
Este important de reținut că bacteriile care provoacă prostatita sunt prezente în mod normal în flora intestinală și de acolo colonizează tractul seminal.
Care sunt simptomele prostatitei?
- Durere suprapubiană
- durere perineală: la nivelul testiculelor și/sau al anusului
- durere la nivelul glandului
- durere radiantă pe partea interioară a coapsei
- frecvență crescută a urinării
- urgență, nevoia urgentă de a urina cu uneori incontinență de urgență
- arsură și/sau durere în timpul urinării
- senzație de golire incompletă
- sânge în materialul seminal
- Unele dintre aceste simptome se prezintă în mod singular ca un disconfort major, dar uneori mai multe simptome sunt concomitente și pot varia în intensitate, număr sau frecvență în timp.
Atunci când simptomele tulburărilor de micțiune sunt predominante, prostatita este adesea confundată cu cistita: numai un control medical adecvat poate stabili diagnosticul prin intermediul unui examen rectal și al investigațiilor clinice necesare.
Prevenție
Pentru a preveni prostatita, este important să se acorde o atenție adecvată propriilor obiceiuri comportamentale: dieta, băuturile, regularitatea funcției intestinale, exercițiile fizice, obiceiurile sexuale și igiena sunt fundamentale.
Trebuie subliniat faptul că mersul pe bicicletă nu este o cauză a prostatitei: dacă este cazul, o prostată inflamată provoacă disconfort la mersul pe bicicletă, dar aceasta este o consecință, nu o cauză.
Diagnostic
Simptomele prostatitei orientează diagnosticul, dar sunt doar orientative: doar prin cultura spermei (spermiocultura) și parțial prin examenul de urină se pune diagnosticul de infecție a tractului seminal și, prin urmare, se atribuie infecția ca fiind cauza prostatitei.
Este esențial să se consulte medicul atât pentru diagnosticul corect și terapia ulterioară, cât și pentru a exclude cauzele care pot favoriza infecția.
PSA nu este un parametru de diagnostic pentru prostatită: dacă este măsurat în faza acută, poate fi foarte ridicat, o consecință a inflamației, dar nu are nicio semnificație clinică. Pentru a avea semnificație clinică trebuie măsurat la trei luni de la dispariția simptomelor.
Tratamente
Trebuie precizat de la bun început că prostatita necesită un tratament de lungă durată (4-6 săptămâni) pentru a se rezolva fără sechele. În plus, medicamentele capabile să pătrundă în lumenul glandei prostatice nu sunt multe și, de multe ori, urgența simptomelor conduce la un tratament empiric, fără a avea un diagnostic cultural adecvat al germenilor care colonizează glanda.
Toate acestea duc la tratarea prostatitelor cu tipuri de medicamente, durată de tratament și doze inadecvate, care adesea ameliorează, dar nu rezolvă problema care se prelungește în timp.