Prostatita: Alimentație și remedii naturale

Ați fost diagnosticat cu prostatită? Sau suferiți de dureri în timpul actului sexual? Sau aveți o nevoie frecventă de a urina? Sau aveți dureri care iradiază către testicule, inghinal sau gland?

Dacă ați răspuns „da”, poate că sunteți unul dintre acei bărbați care suferă de prostatită, adică de o inflamație a prostatei, o glandă masculină care joacă un rol important în funcția de reproducere. Această problemă poate afecta atât bărbații tineri, cât și pe cei mai în vârstă și este, din păcate, o afecțiune deosebit de enervantă.

În acest articol, voi explica mai întâi ce este prostatita și care sunt simptomele sale, iar apoi, în calitate de naturopat, voi prezenta câteva soluții care s-au dovedit eficiente în practica mea și care vă pot ajuta dacă suferiți de această afecțiune.

Ce este prostatita

În primul rând câteva informații despre prostată, o glandă care se găsește doar în aparatul genital masculin, cu o formă și o dimensiune asemănătoare cu cea a unei castane, cu baza în partea superioară și vârful în partea inferioară. Mai exact, prostata este situată între vezica urinară și mușchii perineali, care închid abdomenul în partea inferioară, și este traversată de uretră, un canal care transportă urina din vezica urinară spre exterior.

La ce servește prostata, ați putea întreba? Această glandă contribuie la funcția de reproducere, deoarece, la fiecare ejaculare, 40 la sută din spermatozoizi provin de aici. Prima emisie de lichid seminal este compusă aproape exclusiv din secreția de la prostată, următoarele sunt pline de spermatozoizi, iar ultima de secreții de la veziculele seminale, glandele de pe partea laterală a prostatei.

În plus, prostata este responsabilă de producerea anumitor hormoni sexuali (androgeni, estrogeni).

Simptomele prostatitei

Atunci când prostata se inflamează, simptomele sunt diferite, în funcție de faptul că este sau nu:

prostatită acută, adică manifestată în episoade izolate
prostatită cronică, adică care se repetă periodic. Foarte adesea, prostatita cronică este consecința unei prostatite acute prost tratate.
Prostatita acută
Dacă inflamația prostatei este în fază acută, apar frisoane, creșterea temperaturii corpului, nevoia frecventă de a urina asociată cu arsuri mai mult sau mai puțin intense.

În plus, există adesea dureri în timpul actului sexual și al defecației, precum și tensiune vezicală dureroasă asociată cu apariția contracțiilor.

Prostatita cronică

În cazul în care inflamația prostatei este cronică, simptomele sunt subtile și variabile. Unii bolnavi nu se plâng de nicio afecțiune anume și, din acest motiv, este posibil ca aceasta să nici nu fie recunoscută. Cu toate acestea, cei mai mulți suferinzi se plâng de dureri minore, adesea iradiind către testicule, inghinal sau gland, de o senzație de greutate și de o nevoie frecventă de a urina, chiar și noaptea.

Cauzele inflamației prostatei

Există mai multe cauze care pot duce la inflamarea prostatei. Iată care sunt cele principale:

  • Prostatita poate fi cauzată de agresiunea anumitor microorganisme, de obicei bacterii și, în cazuri foarte rare, și viruși sau protozoare (organisme unicelulare).
  • Bacteriile cel mai des implicate sunt Escherichia coli, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum și Streptococcus faecalis.
  • Virusul care cauzează cel mai frecvent prostatita este virusul Papillomavirus uman, în timp ce dintre protozoare, Trichomonas vaginalis este cel mai des întâlnit.

Inflamația prostatei este adesea rezultatul microorganismelor care trec prin fecalele care stagnează în ultima parte a intestinului, în special la cei care suferă de constipație.

Printre cauzele importante ale prostatitei se numără și un stil de viață incorect, de exemplu cu

  • obiceiuri sedentare;
  • o viață sexuală neregulată și coitus interruptus, o metodă de contracepție (deloc sigură) prin care, în timpul actului sexual, bărbatul își retrage penisul din vagin înainte de a ajunge la orgasm și, astfel, de a ejacula;
  • abuzul de alimente condimentate și de băuturi alcoolice, care joacă un rol în procesul inflamator al prostatei.
  • Modificările anatomice, cum ar fi îngustarea diametrului uretrei, tipică hipertrofiei prostatice, sau reducerea elasticității gâtului vezicii urinare, pot, de asemenea, să ducă la un reflux de urină din uretră spre prostată și să provoace inflamarea acesteia.
  • În cele din urmă, inflamația prostatei poate apărea ca o consecință a introducerii unui cateter în uretră. Acest instrument – pe lângă faptul că irită uretra, făcându-o mai vulnerabilă la germeni – poate fi, de asemenea, contaminat cu bacterii.

Cum să detectați prostatita

În plus față de evaluarea simptomelor raportate, pentru un diagnostic corect al prostatitei, trebuie să se efectueze anumite examinări. Să le vedem.

Examenul complet al urinei

Acest examen include detectarea principalelor caracteristici fizice ale urinei (aspect, culoare și densitate) și investigații chimice pentru a detecta prezența și cantitatea de substanțe care, în situații normale, ar trebui să lipsească (de exemplu, o cantitate excesivă de zahăr sau de proteine, care poate indica o inflamație a prostatei în curs de desfășurare).

Urinocultura

Aceasta este utilizată pentru a detecta cantitatea de germeni periculoși din urină. Este un test care poate atât să diagnosticheze o infecție a tractului urinar și a tractului genital, cât și să identifice tipul de germen care a cauzat-o.

Cultura de spermă

Aceasta se efectuează pe lichidul seminal pentru a identifica cauza prostatitei. Este un examen mai specific decât cultura de urină, deoarece aproximativ 40% din lichidul seminal este produs de prostată. În unele cazuri, se poate efectua o cultură și pe secreția prostatică, obținută după masarea prostatei (testul Stamey).

Tamponul uretral

Acesta este util pentru detectarea prezenței microorganismelor agresive în aparatul urinar și genital.

Cu ajutorul acestui examen, pot fi identificați germenii „dificili”, cum ar fi Chlamydia trachomatis. Se introduce un mic tampon în uretra bărbatului și se prelevează o cantitate mică de secreții, care sunt apoi analizate.

Ecografie

Aceasta investighează structura prostatei și a tuturor organelor învecinate pentru a detecta orice creștere anormală de volum. Imaginile organelor sunt transmise în timp real pe un ecran, iar specialistul le citește, fotografiindu-le pe cele mai importante.

Observarea simptomelor

Deși există teste diagnostice precise pentru a detecta dacă există prostatita, este foarte util să se acorde atenție și unor simptome comune, cum ar fi nevoia de a urina mai des decât de obicei sau apariția durerii în timpul actului sexual.

Naturopatia și remediile naturale pentru prostatită

Inflamația prostatei poate fi abordată prin metode blânde, naturale, care au un efect pozitiv asupra acestei importante glande masculine. În metoda mea de Naturopatie Oberhammer®, remediile se bazează pe patru acțiuni de bază

  • nutriție
  • remedii naturale
  • detoxifiere intestinală
  • gimnastică pelvină

Haideți să le analizăm mai îndeaproape, pentru a înțelege ce beneficii aduc ele prostatei și cum vă pot ajuta dacă suferiți de prostatită.

Alimentația pentru combaterea inflamației prostatei: dieta care te ajută

Iată câteva sfaturi importante pentru a vă ajuta atunci când prostata este inflamată.

  • Evitați alimentele picante, de exemplu alimentele care conțin piper, chilli sau alte sosuri picante. În faza acută evitați și alimentele care conțin ceapă și usturoi De asemenea, nu sunt recomandate alimentele sărate, deoarece agravează disconfortul neplăcut al prostatitei.
  • Alegeți alimente proaspete, neprocesate. Dați preferință fructelor, legumelor, cerealelor integrale, semințelor oleaginoase, în special semințelor de dovleac, uleiului de măsline extravirgin și peștelui de apă rece bogat în omega-3 (somon, ton, sardine sau macrou).
  • Evitați consumul excesiv de mezeluri, alimente prăjite și fructe uscate, care pot provoca acidifierea urinei, agravând situația.
  • Nu consumați alcool și băuturi spirtoase, inclusiv vin și bere, deoarece acestea au un efect negativ asupra prostatei și pot atât declanșa, cât și agrava tulburarea. Alcoolul provoacă acidificarea urinei, agravând situația. De asemenea, provoacă deshidratare, ceea ce este contraindicat în special celor care suferă de prostatită.
  • Eliminați zaharurile rafinate și alegeți doar zaharuri mai sănătoase, cum ar fi mierea.
  • Reduceți la minimum alimentele care pot crește acidul uric, un produs al metabolismului purinelor (carne și pește); dacă nivelul de acid uric din urină este prea ridicat, se pot forma cristale din acidul uric însuși, care, acumulate în căile de reflux sau în prostată, pot provoca iritații și inflamații.
  • Nu exagerați cu sucurile de citrice, deoarece acestea pot avea un efect iritant asupra uretrei.
  • Beți aproximativ doi litri de lichide pe zi – apă, ceaiuri din plante sau sucuri de fructe – de preferință departe de mesele principale – pentru a dilua urina și a reduce efectul iritant al acesteia asupra țesuturilor inflamate.
  • Eliminați cafeaua, ciocolata, coca-cola, ceaiul negru și băuturile carbogazoase care pot provoca iritații sau deshidratare.
  • Cele mai importante vitamine și minerale pentru combaterea prostatitei sunt: vitamina E (antioxidant care îmbunătățește sistemul imunitar), vitamina C (antioxidant care ajută la vindecare), zinc (mineral care îmbunătățește integritatea țesutului prostatic și capacitatea acestuia de a preveni infecțiile), seleniu (oligoelement care sporește efectul vitaminei E).

Cele mai bune 5 alimente pentru o prostată sănătoasă

  • Semințele de dovleac: sunt bogate în fitosteroli și izoflavone, care pot preveni hiperplazia benignă de prostată, o afecțiune care este adesea concomitentă cu prostatita.
  • Spanacul: conține vitamina E și betacaroten, o combinație care poate reduce riscul de probleme de prostată
  • Roșiile (crude și mai ales gătite): conțin licopen, un carotenoid important pentru protecția prostatei
  • Soia, ale cărei ingrediente active sunt similare cu cele din semințele de dovleac. În țările asiatice, unde produsele din soia sunt consumate cel mai frecvent, există foarte puțini bărbați cu prostatită sau cancer de prostată.