Există multe mituri false despre prostată și cancerul de prostată. Printre cele mai răspândite credințe se numără aceea că prostata este exclusiv o problemă a bătrânilor.
Prostata este o glandă în formă de castană care se află sub vezica urinară și înconjoară uretra. Printre funcțiile sale principale se numără producția de lichid seminal. Există multe mituri false care circulă despre sănătatea prostatei și care se bazează pe concepții greșite. Iată patru pe care trebuie să le demitizați.
- „Prostata este exclusiv o problemă a bătrânilor”.
Majoritatea bărbaților cred că prostata este o problemă „a bărbaților bătrâni”. Și că înainte de vârsta de 65-70 de ani nu este nimic de care să vă faceți griji. Dar aceasta este o convingere greșită: simptomele hipertrofiei benigne de prostată pot începe să deranjeze o proporție deloc neglijabilă de bărbați mult mai devreme.
Potrivit studiilor, sub vârsta de 50 de ani, unul din 10 bărbați are deja hipertrofie benignă de prostată, iar între 50 și 60 de ani, prevalența crește la 35 la sută.
Printre factorii de risc se numără faptul că suferă de hipertensiune arterială, au diabet, fumează mai mult de 10 țigări pe zi și au colesterolul și trigliceridele ridicate. Prin urmare, este esențial să începeți să vă gândiți la sănătatea prostatei înainte de a ajunge la „majorat”, schimbându-vă stilul de viață și făcând prevenție.
- „Ciclismul este rău pentru prostată”.
Cel mai amplu studiu realizat pe această temă îi disculpă de fapt pe cei pe două roți: publicat în Journal of Urology, a arătat pe aproximativ 4.000 de bărbați că nu există nicio diferență în ceea ce privește probabilitatea apariției tulburărilor urinare și de prostată între bicicliști și cei care nu practică ciclismul. Totuși, pentru a evita microtraumele, este mai bine să folosiți o șa de ultimă generație, care amortizează loviturile.
- Absența simptomelor sau a semnelor înseamnă că nu există cancer de prostată.
Acest lucru este greșit, deoarece cancerul de prostată, mai ales în stadii incipiente, este asimptomatic. Acesta este diagnosticat în urma unui examen urologic, care presupune explorarea rectală sau verificarea PSA cu o probă de sânge. Diagnosticul precoce face ca 95% dintre pacienții asimptomatici să descopere cancerul de prostată cu 10 ani mai devreme, ceea ce crește considerabil șansele de a-l învinge.
- Toate cancerele de prostată trebuie tratate chirurgical.
Acest lucru este inexact, deoarece dacă cancerul crește lent sau dacă pacientul nu are o stare de sănătate bună, este de preferat să se evite intervenția chirurgicală. În prezent, se consideră, de asemenea, că unele cancere de prostată nu trebuie neapărat „vindecate”, ci pot fi pur și simplu ținute sub control chiar și la subiecții relativ tineri, desființând astfel mitul în vogă cu ani în urmă, conform căruia era imperios necesar să se atace toate cancerele de prostată prin tratament.