Cum să-ți menții sănătatea prostatei și viața sexuală activă

Atunci când prostata nu funcționează bine, sfera sexuală suferă și ea.
Efectele benefice ale sexului asupra stării emoționale a bărbatului sunt recunoscute în prezent, deoarece îmbunătățesc relația cu el însuși și cu ceilalți. Atunci când încep să apară tulburări ale sferei sexuale, cum ar fi impotența sau disfuncția erectilă și ejacularea precoce, acestea ajung să interfereze negativ cu unul sau mai multe aspecte ale psihologiei individului. De multe ori, însă, ele nu sunt doar episoade ocazionale, ci sunt un semn revelator al unei probleme mai importante, de exemplu a prostatei.

Tot din acest motiv, bolile de prostată, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, pot afecta negativ calitatea vieții celui care le suferă. Mulți pacienți trăiesc această afecțiune cu jenă și teamă. De aceea, este esențial să împărtășiți orice îndoială și/sau îngrijorare cu medicul dumneavoastră, care, după o analiză atentă a problemei, vă va sprijini și vă va îndruma către cea mai bună soluție terapeutică.

Dar ce este prostata? Și de ce funcționarea sa defectuoasă poate afecta în mod negativ sfera sexuală?

Prostata este o glandă mică (și, ca atare, se află sub o strânsă influență hormonală), de mărimea unei nuci, situată la baza vezicii urinare masculine și care înconjoară porțiunea inițială a canalului (uretra) care transportă urina din vezica urinară către penis. Uretra transportă, de asemenea, sperma, lichidul biologic care conține spermatozoizii.

Glanda prostatică intră astfel într-o relație intimă atât cu sistemul vezico-uretral, cât și cu sistemul reproducător și trebuie să fie considerată unul dintre organele sexuale secundare. În virtutea acestor conexiuni anatomice și funcționale, orice patologie a prostatei poate duce la tulburări de micțiune și/sau ejaculare.

Un exemplu clar în acest sens este hiperplazia benignă de prostată (HBP), o boală cronică caracterizată prin alterări ale prostatei care duc la simptome ale tractului urinar inferior (LUTS), legate atât de faza de umplere a vezicii urinare (creșterea frecvenței urinare în timpul zilei și noaptea, incontinență urinară de urgență și de efort, dureri urinare și uretrale), faza de golire a vezicii urinare (dificultăți la urinare, flux urinar slab sau sprinten) și faza post urinare (senzație de nereușită a golirii vezicii urinare, picurare post urinară).

Simptomele tractului urinar inferior asociate cu hiperplazia benignă de prostată sunt adesea însoțite de tulburări sexuale, inclusiv disfuncție erectilă (DE) și probleme de ejaculare. Bărbații cu simptome mai severe ale tractului urinar inferior au un libido semnificativ mai scăzut, dificultăți mai mari în menținerea unei erecții și niveluri mai scăzute de satisfacție sexuală decât bărbații cu simptome mai puțin severe. Cu toate acestea, nu este clar dacă disfuncția sexuală care însoțește LUTS se datorează tulburărilor de somn, anxietății sau efectelor fiziologice.

Pe de altă parte, tratamentul cu anumite medicamente poate, de asemenea, să afecteze calitatea vieții prin faptul că provoacă disfuncții sexuale. De aceea, este esențial să ne bazăm în totalitate pe sfatul medicului care, în funcție de gravitatea simptomelor și de tipul de pacient, poate opta pentru

  • un tratament de gestionare a simptomelor clinice asociate hiperplaziei benigne de prostată cu mai puține efecte secundare (de exemplu, un alfa-litice, cum ar fi doxazosina, care duce la o îmbunătățire a funcției sexuale la pacienții care suferă de hipertrofie benignă de prostată cu disfuncție erectilă8).
  • tratamentul, chiar și concomitent, cu inhibitori de 5-fosfodiesterază, un grup de medicamente utilizate pentru disfuncția erectilă, dar care nu sunt potrivite pentru cei care suferă de probleme cardiace, dureri musculare, dureri de cap, amețeli și tulburări digestive9.
  • o combinație a tratamentului obișnuit pentru gestionarea simptomelor tractului urinar inferior cu produse nutraceutice, caracterizată printr-un amestec de componente diferite, fiecare dintre acestea vizând un mecanism specific de acțiune implicat în erecție și libido. Printre cele mai utilizate se numără cele pe bază de L-arginină, propionil-L-carnitină și vitamina B3, care susțin funcția erectilă prin contribuția la fluxul sanguin fiziologic în vase10.

Prin urmare, tulburările de prostată pot interfera negativ cu sfera sexuală, ducând la disfuncții erectile și ejaculare prematură care modifică semnificativ calitatea vieții bărbatului. În cazul în care apar aceste simptome, fie în mod izolat, fie în asociere cu tulburări urinare, este important să vă adresați imediat medicului dumneavoastră, care vă va putea sfătui cu privire la cel mai bun diagnostic și la cea mai bună linie de acțiune terapeutică.

Acest material nu are caracter promoțional al produsului. Informațiile furnizate nu înlocuiesc sfaturile medicului dumneavoastră sau ale farmacistului, care trebuie consultați întotdeauna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *